Whiplash

Brainwave Optimization bij chronisch Post-Whiplashsyndroom

Een van onze cliënten schrijft hieronder over haar ervaring met Brainwave Optimization neurofeedback (BWO).

Graag vertel ik U mijn ervaring met Brainwave Optimization neurofeedback bij Alpha Up.

In 1996 reed ik, toen 32 jaar, met de auto in op een zich vormende file en klapte met mijn gezicht tegen het stuur.
Maanden later realiseerde ik me dat ik aan een kleine minuut daarna geen herinneringen heb.
In mijn beleving, en die van ambulancepersoneel en huisarts, was er niets aan de hand behalve een bloedneus en wat schaafwonden, vooral rond een oog.

36 Uur later werd dat anders. Ik werd erg draaierig, ineens ongelooflijk moe (sliep de volgende paar weken 16 uur per dag) en kreeg flinke hoofdpijn.
In de loop van dagen tot weken bleek ondermeer mijn evenwicht gestoord, mijn stemming daalde, ik werd milder in mijn reacties (ik noem dat tam), kon niet op woorden komen, zei andere woorden dan ik bedoelde, maakte rare rekenfouten, kreeg moeite met spreken, alsof mijn tong en lippen niet wilden, mijn hoofd werd zwaar en “bewolkt”, iedere vorm van concentratie (bijv. door praten, luisteren, lezen, nadenken, kijken) verergerde verschillende van deze verschijnselen, geluid en kunstlicht deden dat ook, enz.
Na 4 maanden begonnen ook slaapstoornissen, alle denkbare vormen.
Na 5 maanden ineens heel erge pijn in nek en rechterschouder.
Een en ander is in de loop van jaren gelukkig enigszins verminderd.

Na ongeveer een jaar ontdekte ik dat mijn symptomen passen bij het postwhiplashsyndroom. Een beeld waarvan het precieze ontstaansmechanisme en de therapie nog volop in onderzoek zijn.

Kort en wat langer na de aanrijding heb ik nog geprobeerd te werken maar dat ging niet goed. Ik voelde me steeds ellendiger. Het is heel moeilijk te omschrijven hoe dat precies is. Erg, en vooral erg snel, raar vermoeid, gecombineerd met brak, honger en reisziek lijkt er op.
In de loop van de jaren heb ik met vallen en opstaan geleerd met mijn vele beperkingen te leven.
Dat ging traag, eenvoudig, sociaal steeds meer geïsoleerd, alle beschikbare energie en meer ging naar mijn dochter. Het was vooral overleven. Vaak uiterst frustrerend, ook omdat de buitenwereld die mij niet kent van vroeger en niet gevoelig is voor subtiele afwijkingen er in het algemeen niets van begrijpt. Men denkt aan een depressie (ja, die krijg je uiteindelijk ook wel), burn out of, vooral, inbeelding of simulatie.
Verschillende therapieën hielpen niet.

Gelukkig kreeg ik in het kader van een in eerste instantie zinloos lijkend re-integratietraject contact met een goede arbeidsdeskundige die mij de weg naar deze vorm van neurofeedback wees.

Na de proefsessie was ik duidelijk minder moe en wat helderder. Na 12,5 jaar continue ellende in en vanuit mijn hoofd kon ik dit niet geloven. Zou het beklijven? Ja dus.
Nu, na in een dik jaar 3 keer 10 sessies en de vierde aanstaande, voel ik me weer mezelf worden. Wie me lang kent ziet dat ook, anderen zien en horen me veranderen. Ik ben bijvoorbeeld helderder, slaap beter, de duizeligheid is afgenomen waardoor ik sneller kan bewegen, ik kan sinds kort af en toe een middag slapen overslaan, praten en luisteren houd ik langer vol, mijn tong en lippen doen weer redelijk mee, dus minder struikelen over woorden, ik kijk niet meer zo vermoeid en “dof” uit mijn ogen.

In praktijk betekent dit dat mijn kwaliteit van leven een flinke sprong heeft gemaakt. Ik kan het huishouden weer redelijk aan, kan meer doen op een dag, kom wat vaker onder de mensen.
Nu hopen dat mijn belastbaarheid zodanig toeneemt dat werken weer mogelijk wordt. Mijn uitgangsnivo is misschien niet meer haalbaar, maar naar het zich laat aanzien wel iets dat minder concentratie vraagt.

Het klinkt dramatisch maar Brainwave Optimization neurofeedback heeft mij letterlijk en figuurlijk het leven gered c.q. teruggegeven.
Door de onmeetbaarheid rond dit beeld is voortzetting van mijn arbeidsongeschiktheidsuitkering onzeker. Nu is er hoop dat ik het zelf weer gedeeltelijk kan redden.
Daarnaast is het voor mij een regelrecht wonder dat ik me niet meer de hele dag meer of minder akelig voel, dat ik, zonder er steeds iets voor te hoeven inleveren, steeds weer ietsje meer kan. Ik kan het juiste woord nog niet vinden om aan te geven wat het betekent jezelf weer te herkennen, weer een beetje te kunnen leven! 
 
Ik hoop iedereen een eigen wonder. Geef het wel de tijd. Niet iedere sessie werkt even spectaculair en even snel. Zo geeft mijn lichaam duidelijk aan 2 keren per week genoeg te vinden, zie ik soms van 5 sessies achter elkaar geen verbetering en tot wel 4 maanden nadat de sessies afgelopen zijn weer een sprongetje vooruit.

Amsterdam, september 2010