Over neuroplasticiteit: het vermogen van de hersenen zich te kunnen reorganiseren

Dr. Norman Doidge is psychiater, psychoanalyticus, onderzoeker, auteur, essayist and dichter. Hij is auteur van het boek The Brain That Changes Itself.

De ontdekking dat onze hersenen plastisch zijn, dat ze zich kunnen aanpassen en reorganiseren, is volgens Dr. Norman Doidge de belangrijkste ontdekking binnen de hersenwetenschappen van de laatste 400 jaar. Onder invloed van onze handelingen, de waarnemingen van onze zintuigen en zelfs onze gedachten en verbeeldingen zijn de hersenen in staat hun structuur en functie te veranderen. Neuroplasticiteit is het mechanisme dat door Brainwave Optimization neurofeedback wordt geactiveerd en waardoor we in staat zijn mensen te helpen met uiteenlopende psychische en neurologische klachten.

Het oude idee dat onze hersenen op een machine lijken met specifieke onderdelen die verantwoordelijk zijn voor spraak, etc. is daarmee achterhaald. De hersenen zitten veel complexer in elkaar dan door deze mechanistische visie wordt verondersteld. Helaas worden de plastische eigenschappen van onze hersenen tot de dag van vandaag nog steeds erg onderschat. Het gevolg hiervan is dat mensen wordt voorgespiegeld dat zij bijvoorbeeld na een hersentrauma maar met de gevolgen moeten leren leven. Gelukkig weten we inmiddels hoe neuroplasticiteit kan worden gebruikt om mensen te helpen om beter van psychische en neurologische klachten te herstellen.

Ga direct naar de video presentatie van Dr. Norman Doidge

Onze hersenen bestaan uit ca. 100 miljard zenuwcellen die met elkaar communiceren via elektrische signalen die door chemische stofjes, de neurotransmitters, van de ene naar de andere cel worden over gebracht. Iedere cel kan op deze wijze communiceren met 10 tot 50 duizend andere cellen, en per seconde worden onder invloed van bijvoorbeeld onze gedachten en zintuigen circa 1 miljoen verbindingen gemaakt en verbroken. Deze verbindingen vormen netwerken die verantwoordelijk zijn voor wie we zijn; zo bepalen ze ons gedrag, emoties, motorische functies en herinneringen. Dit is de reden dat identieke tweelingen toch andere persoonlijkheden hebben. De verbindingen en netwerken worden krachtiger naarmate ze meer worden gebruikt. Denk maar aan leren fietsen; het duurt even voordat je het kunt, maar eenmaal geleerd leer je het nooit meer af. Sterker nog, het is bijna onmogelijk om het te vergeten. Zo krachtig zijn ook de netwerken die onze persoonlijkheid bepalen.

De implicaties van de ontdekking van neuroplasticiteit zijn verstrekkend. Waar we vroeger bijvoorbeeld veronderstelden dat onze cultuur door mensen wordt gevormd, moeten we op basis van neuroplasticiteit concluderen dat onze cultuur ook invloed heeft op onze hersenen, en vanuit onze hersenen dus ook op onze overtuigingen en ons gedrag.

Het vermogen van onze hersenen om te veranderen is groot en de ontdekking van neuroplasticiteit geeft veel hoop voor de toekomst. In zijn boek beschrijft Dr. Doigde bijvoorbeeld het voorbeeld dat zintuigen elkaars functie over kunnen nemen (sensory substitution). Zo beschrijft hij een man die vanaf zijn geboorte blind is en die met behulp vibrerende pixels op de tong zijn hersenen zo kon trainen dat weer een zekere mate van gezichtsvermogen mogelijk werd.

In onze dagelijkse praktijk gebruiken we neurofeedback om de hersenen gericht te trainen hun netwerken te veranderen. Hierdoor zijn we in staat mensen te helpen bij een variëteit aan klachten, zoals depressie, ADD/ADHD, leer en gedragsproblemen, epilepsie en de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. En op basis van de kenmerken van neuroplasticiteit zijn de resultaten na voldoende training veelal blijvend. Wilt u meer weten, maak dan een afspraak voor een kennismaking/proefsessie met Brainwave Optimization neurofeedback.

Kijk en luister naar een presentatie van Dr. Norman Doidge waarin hij uitleg geeft over neuroplasticiteit (8:32min). 

De video is een deel van een langere presentatie die uit 2 delen bestaat. Deze kunt u hier bekijken:

- Eerste deel van de presentatie door Dr. Norman Doidge (externe link, 25:54 min)
- Tweede deel van de presentatie door Professor Fred Mendelsohn en hersenonderzoeker Emma Burrows (externe link, 18:15 min)

In een ander interview gaat hij meer uitgebreid in op de mogelijkheden van neuroplasticiteit (26:54 min).

dementie

zijn er verbeteringen mogelijk voor dementerenden

Neuroplasticiteit

Erg boeiend en wellicht een oplossing voor een grote en diverse groep mensen.
Het onderwerp mag wel een doorbraak gemoemd worden.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.